Śruta rzepakowa poekstrakcyjna

Producent: - Kategoria: Pasze

Pakowanie: luz, worek PP 40 kg, Big Bag

Podstawowe informacje

Śruta rzepakowa jest ubocznym produktem procesu chemicznej ekstrakcji oleju z nasion, które wcześniej podgrzano.

Ze względu na wysoką zawartość białka i doskonały profil aminokwasowy stanowi w pełni wartościowy komponent paszowy w żywieniu zwierząt gospodarskich.

Produkt stosowany głównie w żywieniu przeżuwaczy, trzody chlewnej oraz drobiu. U bydła mlecznego wspiera wysoki poziom produkcji mleka.

Bogata w witaminy i minerały. Obróbka termiczna stosowana przy jej produkcji prowadzi do ograniczenia poziomu substancji antyżywieniowych, negatywnie oddziałujących na organizm zwierząt.

Śruta rzepakowa jest łatwo trawiona i chętnie pobierana przez zwierzęta przez co jest najważniejszym źródłem krajowego roślinnego białka paszowego.

Wielkość dawki i forma podania uzależniona jest od indywidualnych potrzeb pokarmowych danego zwierzęcia.

Korzyści ze stosowania

  • Doskonały substytut śruty sojowej, bogatszy w aminokwasy siarkowe, w tym metioninę i cystynę (ich niedobór powoduje zmniejszenie wydajności mleka, a także zawartości i wydajności białka mleka).
  • Niższe koszty żywienia zwierząt.
  • Wyższa wydajność mleczna krów.
  • Wysokie dobowe przyrosty masy ciała zwierząt rzeźnych.
  • Poprawa składu chemicznego tłuszczu i wartości dietetycznej mleka i mięsa.